WAT IS CHIROPRACTIE?

Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.
Met zijn universitaire opleiding is de chiropractor gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral aan de wervelkolom en de omliggende gewrichten. Men kan een chiropractor dus terecht een rugspecialist noemen.
Chiropraxie maakt geen gebruik van medicijnen, inspuitingen, infiltraties of operatieve ingrepen. De belangrijkste behandelingsmethode heeft speciale aandacht voor de wervelkolom en bestaat uit snelle, korte, precieze impulsen op een gewricht of spier die gewoonlijk pijnloos verlopen.
Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor spierversterkende en mobiliserende oefeningen alsook advies over de algemene nek- en rughygiëne.

abnormale-stand-van-de-wervelkolom_1.jpg
 

DC MONIKA VAN NESTE

Chiropraxie wordt (nog niet) aan de Belgische universiteiten onderwezen. Studenten die voor dit beroep kiezen, kunnen de opleiding bijgevolg enkel in het buitenland volgen. De meest bekende van de 41 opleidingen die in het buitenland beschikbaar zijn, worden gedoceerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada en Australië.
De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire opleiding van vijf academiejaren (een academische Master conform het Bologna-akkoord) gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding in het land waar het beroep zal uitgeoefend worden, naar analogie van de huisarts in beroepsopleiding. Op het einde van dat praktijkjaar volgt er een examen voor een internationale en multidisciplinaire jury. De jury kan op basis van het examenresultaat niet beslissen of de kandidaat al dan niet het beroep van chiropractor mag uitoefenen, maar brengt wel advies uit. De Belgische Vereniging van Chiropractors houdt hierop nauwlettend toezicht en houdt zich aan het advies van de jury om een kandidaat-chiropractor al dan niet toe te laten als lid van de beroepsvereniging.
De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI). De CCEI verzekert de uniformiteit van de diploma’s.

 

©2019 door Med-Com.